Limburgs Zuurvlees
Limburgs zuurvlees, een heerlijk Limburgs streekgerecht
Lekker met friet, mayonaise en appelmoes. Anders dan de naam doet vermoeden is dit gerecht helemaal niet zuur, maar meer zoetig door de appel(-peren)stroop
Naast friet zijn aardappelpuree of aardappelkroketten ook lekker op je bordje zuurvlees.
We kregen dit recept voor Limburgs zuurvlees (of zoervleisj dus), dat heel goed thuis te maken is. Je moet er even wat tijd voor uittrekken en tijdig beginnen door de tijd die nodig is voor het marineren van het vlees.
Verder is het gerecht low & slow en hoef je niet veel te doen, een super makkelijk recept dus!
Ingrediënten
Voor de marinade
-
1 ruime kilo rundersukade of runderlappen
-
500 ml water
-
500 ml natuurazijn
-
10 laurierblaadjes
-
10 jeneverbessen
-
10 kruidnagels
-
3 uien, in halve ringen
Voor het zuurvlees
-
1 flinke klont boter, om in te bakken
-
3 eetlepels appelstroop, of perenstroop
-
3 eetlepels bruine basterdsuiker
-
1 eetlepel speculaaskruiden, of koekkruiden
-
5 plakken ontbijtkoek, verkruimeld
Bereiding
Een dag van tevoren
- Snijd het vlees in flinke stukken.
- Marineer de stukken vlees een nachtje in een mengsel van water, natuurazijn, specerijen en de gesneden uien. Zorg dat het vlees volledig onderstaat.
De volgende dag
- Haal het vlees de volgende dag samen met de uien uit de marinade. Vis ook de laurierblaadjes eruit, de kruidnagels en jeneverbessen gooi je weg. Bewaar wel het marinadevocht van het zuurvlees.
- Zet een grote braadpan op het vuur en smelt daar in een flinke klont boter.
- Dep het vlees goed droog en bestrooi vervolgens met zout en peper.
- Braad het vlees goudbruin aan alle zijdes. Doe dit eventueel in delen, zodat de pan niet te vol raakt en het vlees goed kan bakken.
- Haal het vlees uit de pan en voeg de uien toe. Bak deze ongeveer 5 minuten.
- Doe het vlees en de laurierblaadjes er daarna weer bij, samen met één kopje van het marinadevocht, de appelstroop, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en de verkruimelde ontbijtkoek.
- Laat ruim een 2 tot 4 uur op laag vuur zachtjes stoven (of zet het ongeveer 8 uur op 80 graden met deksel op de pan in de oven).
- Maak de saus indien nodig dikker met wat extra ontbijtkoek. Proef het zuurvlees, en breng eventueel op smaak met een beetje zout en peper en voeg eventueel nog wat suiker toe naar smaak.