
Authentieke Luikse Wafels
Een unieke smaak, een heerlijke geur en een bijzondere vorm bepalen het succes van de Luikse wafel.
Het geheim van deze zeer bijzondere smaak schuilt ook in het bakproces: de suikerparels smelten zachtjes binnenin en geven een heerlijke gekarameliseerde smaak vrij.
Je kan van de wafel smullen op straat, tijdens de oktoberkermis van Luik of in tearooms, zowel koud als warm, in de winter en in de zomer. Bij voorkeur eet je deze wafel zonder toppings zodat je van zijn unieke smaak kunt genieten. Heerlijk om je tanden te zetten in de bijzonder malse binnenkant met daarrond een perfect krokant omhulsel.
Waar kun je nu eigenlijk de beste Luikse wafel proeven? In Luik natuurlijk! De wafel is hier overheerlijk en absoluut authentiek.
Ingrediënten
- 1 kg bloem
- 75 g verse gist
- 5 dl melk en water (op kamertemperatuur)
- 50 g fijne suiker
- 2 eieren
- 500 g boter
- 50 g honing, vanille of kaneel
- 3 g baksoda (natriumbicarbonaat)
- 600 g parelsuiker
Bereiding
- 2 uur voordat u het deeg maakt, zet u de boter op kamertemperatuur zodat deze zacht wordt.
- Maak een gistdeeg met 800 g bloem, de gist, de melk en het water, de fijne suiker en de eieren.
- Laat het deeg 15 minuten rijzen en voeg vervolgens de boter, de honing, 200 g bloem, het zout, de vanille en de baksoda toe.
- Kneed alles tot een homogeen deeg en laat het 10 minuten rijzen op een warme plek.
- Voeg daarna de parelsuiker toe en verdeel het deeg in porties van 90 tot 140 g, afhankelijk van uw wafelijzer. Laat de porties nog even rijzen.
- Bak de wafels op laag vuur voor dikke wafels of op hoog vuur voor wafelijzers met een ondiep patroon.